Imtech richt een speciaal fonds op om gedupeerde particuliere aandeelhouders deels te compenseren. Daarvoor heeft het bedrijf buiten de rechter om een schikking getroffen met beleggersvereniging VEB.

Het fonds, waarvan de omvang niet bekend is gemaakt, zal onder meer worden gevuld door het bedrijf zelf, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech en accountant KPMG. Ook de teruggestorte bonussen van het voormalig bestuur komen in de pot. De overeenkomst met de VEB heeft geen effect op het resultaat of de kasstroom van Imtech, benadrukte de onderneming.

Volgens de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, worden de verliezen van particuliere aandeelhouders deels gecompenseerd als ze zich als lid bij de VEB hebben aangesloten en Imtech-aandeelhouder waren bij het slot van de beurs op 1 februari 2013. Dat was de laatste handelsdag voordat Imtech forse afwaarderingen moest doen vanwege fraude. De VEB verwacht dat de huidige leden ongeveer 1 euro per aandeel aan compensatie zullen ontvangen. Latere toetreders krijgen maximaal 0,50 euro.

Topman Gerard van de Aast van Imtech zei in een toelichting dat het bedrijf door de schikking ,,weer een hoofdstuk” uit het verleden kan sluiten en zich kan richten op herstel. Hij kon desgevraagd de omvang van de compensatiepot nog niet geven. ,,Details worden op termijn bekendgemaakt, het akkoord is pas net gesloten”, zo wist hij.

Van de Aast liet ook weten niet bereid te zijn om met particuliere beleggers buiten de VEB om tafel te gaan zitten inzake compensatie. ,,Zij zullen zich moeten aansluiten bij de VEB'', gaf hij aan.

VEB-directeur Paul Koster toonde zich tevreden over de schikking en wees er ook op dat KPMG als controleren accountant ,,haar verantwoordelijkheid heeft genomen''. KPMG zelf gaf aan dat de overeenkomst ,,jarenlange, kostbare juridische procedures'' voorkomt. De firma benadrukte wel dat de deal ,,in geen enkel geval'' tot een erkenning van de aansprakelijkheid of erkenning van een gebrek in de uitgevoerde controle leidt. Hoeveel KPMG zal bijdragen, maakte de accountant niet openbaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl